Broers Nijhuis regeren over Maïspottersland

VOOR BELTRUM – Het was een komen en gaan van hoogheden en ‘boeven’, zaterdagavond in de Kleine Maïskoele, café Halfweg, in Voor-Beltrum. Waren het eerst Prins Wout Tuinte en Adjudant Ruben Arink die werden ‘bijgezet’ in de eregalerij van de Maïspotters en opgenomen in de eregarde, daarna tijd voor grover geschut, met achtervolgingen, blauwe zwaailichten, boeven en arrestaties in een eenmalige uitzending van ‘Bureau Halfweg’.

Vergrijpen als ‘illegaal brand stichten’, ‘illegaal afval dumpen’, ‘ale veur’n boeten ’t seizoen’, ‘illegaal vuurwerk en drugs dealen vanuit de kofferbak’, ‘illegaal enden scheeten’ en ‘een geheime zender’ worden niet gedoogd door de Voor-Beltrumse hermandad, zo was te zien op het videoscherm. Werden de eerste vier boeven in een versnelde live tuchtzitting nog vrijgesproken van hun daden, twee laatstgenoemde vergrijpen konden in Voor-Beltrum niet door de beugel en dus moesten beide ‘boeven’ naar het gevang. Vanachter de tralies kregen beide ‘boeven’ een alternatieve straf opgelegd: ‘een jaar lang regeren oaver d’n Maïspottershook.’ Vervolgens werden figuurlijk de zwarte balkjes van de boevengezichten verwijderd en bleken achter de twee boeven Prins Niek de Tweede en Adjudant Tom schuil te gaan.

Verkeerde been
Uitbundig gejuich van de vele Maïspotters die zich naar Halfweg gegleden hadden, maar evenzo tot grote verrassing van velen kwamen de broers Niek en Tom Nijhuis tevoorschijn, want eind 2016 waren de Voor-Beltrummers nog op het verkeerde been gezet, zo bleek dus, door twee andere ‘boeven’: Michel Tuinte en Joris Groot Zevert. Beide heren hadden zichzelf tot ‘oetzeukers’ gebombardeerd en namen Thijs Luttikhold en Bart ten Have in het ootje door hen te vertellen dat de keuze dit jaar op hen gevallen was, als Prins Thijs de Eerste en Adjudant Bart. Het gonsde al geruime tijd van de geruchten en zo leek het grote geheim dit jaar bij voorbaat al uitgelekt.

Proclamatie
In de proclamatie van de nieuwe hoogheden kwamen uiteraard Voor-Beltrumse zaken en personen voorbij. Ook de nieuwe Maïspotters-aanvoerders was het verhaal omtrent de ‘nep-oetzeukers’ niet ontgaan. “De namen van het ni-je prinsenpaar waren in september al oet-elekt. Joris van de Bekke had Bart Smidjes en Thijs Wielake wal aardig veur de gek. Ellen Berenschot (vriendin van Bart, HW) wol de vakantie naor Thailand al verzetten. Helaas was het een geintje en kon Bart zien grote dreum vergetten.” Naast opmerkingen met vette knipogen werden ook complimenten uitgedeeld. “De Stichting Halfweg begint het ok eindelijk te snappen. Dankzij de parkeerplaatse stoat de hoogheden neet meer in de bollenstront te trappen.” Prominent Maïspotter Stef Roerdink kwam ook dit jaar weer voorbij. “In Grolle hebt ze ne Veur-Beltrumsen ijsmeester. Bi-j ons is Stef meer een hijsmeester,” hiermee refererend aan Stefs ongelukkige valpartij onlangs. Beide broers houden wel van een feestje, zo ook van het eigen Volksfeest. En wat hen betreft tot en met dinsdagavond. “Iwan Wolterink is ne fijnen buurman en ne beste kearl maor ok bi-j um begunt de leaftied d’r aardig in te hakken, maor hee mot toch neet menen dat hee met de karmisse de dinsdagaovend van ons af mot pakken.” Het motto van Prins Niek en Adjudant Tom is ‘Met ’t geweer in ’n hook en de zender van de band, regeert wi-j oaver ’t Maïspottersland.’ Vrijdagavond mogen beiden heren al weer aan de bak. Dan vindt de 40-plusavond plaats in de Kleine Maïskoele, met optredens van diverse buutreedners.