Jubileum Vènesikke

Vragender – Jubilea in de carnavalswereld zijn anders dan normaal, bij carnaval worden jubilea elke 11 jaar gevierd. In Vragender bestaat De Vènesikke dit jaar 44 jaar en dat is dus reden om flink feest te vieren. Dit feest wordt – traditioneel voor Vragender – een week voor het 
officiële carnavalsweekend gevierd en dus op 2 en 3 februari.

In 1969 besloten enkele inwoners uit Vragender dat het tijd werd een eigen carnavalsvereniging op te richten. Het feest werd al wel gevierd, alleen ontbrak een officiële vereniging. Het feest wordt op geheel eigen ‘Vragenderse’ wijze gevierd en het eerste wat opvalt is het tijdstip: altijd een week voor het officiële carnavalsweekend! Het officiële deel zal ook nooit lang duren, want gezelligheid is het belangrijkste bij de vereniging.

“Doordat wij carnaval een week eerder vieren kan iedereen bij ons komen zodat het bijna altijd volle bak is. Ook voor de jeugd is dit fijn want dan kunnen ze tijdens het carnavalsweekend zelf naar andere plaatsen gaan. Dit geldt ook voor ons want wij kunnen dan onze buurtverenigingen bezoeken en hebben twee weekenden achter elkaar feest. Het carnavalsweekend zelf hebben we dan ook altijd een druk programma”, aldus Bjorn Garstenveld, president van de Vènesikke. “Dit jaar gaan we op vrijdagavond 8 februari voor het eerst ook naar het gehandicapten carnaval in Lichtenvoorde. Dit is een feest waar we enorm naar uitkijken.”

Feestweekend

Tijdens het feestweekend op 2 en 3 februari is er voor elke leeftijd wel wat te doen. Op zaterdagmiddag worden het Prinsenpaar en het Jeugdprinsenpaar opgehaald en kan het kindercarnaval beginnen. Die avond is er het carnavalsbal, een open feestavond waar iedereen welkom is. “Die avond zal bijna iedereen wel verkleed komen, dat hoort toch bij carnaval. Zondag is er een jubileum frühshoppen met leden, oud leden en verder iedereen die wil komen. Verkleden is dan niet noodzakelijk, maar mag natuurlijk wel. Na het officiële deel, dat ook nu niet lang zal duren, is het tijd om te feesten. Dat wij een vereniging zijn voor jong en oud blijkt wel. Veel jeugd uit de omringende plaatsen komt bij ons, terwijl ook de wat oudere inwoners van Vragender steeds meer komen”, aldus de president. 
Het prinsenpaar zal zeker bijgedragen hebben aan de komst van de wat oudere bezoekers. Prins Herman 1 en Adjudant Frans zijn markante figuren in Vragender en nemen hun taken zeer serieus. Het is al gebeurd dat zij – geheel in tenue – naar feestjes gingen en mensen, als ze beloven zowel op zaterdag 2 als op zondag 3 februari naar de carnaval in Vragender komen, een onderscheiding geven. 

Vragenderse Onderscheiding

“Elk jaar proberen we een onderscheiding uit te reiken aan iemand die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt voor Vragender. Deze onderscheiding willen we elk jaar uitreiken, maar er zijn ook jaren geweest dat we hem niet uitgereikt hebben. Als we er dit jaar een uitreiken dan zal dit op zaterdagavond gebeuren. We houden de spanning er dus nog even in. Wie deze avond bij zaal Overkamp komt kan het live meemaken,” aldus de vereniging. 
Wat ze wel bekend willen maken is dat er dit jaar nieuwe kleding (capes en steken, red.) voor de prins en adjudant is gekocht. Ook de president en alle leden van de Raad van 11 hebben nieuwe steken ontvangen. ‘Dit jubileum was een mooie gelegenheid want de oude waren al 22 jaar oud en dus echt wel aan vernieuwing toe.’

Volgende week komt er een speciale krant uit van de jubilerende carnavalsvereniging waarin u alles leest over de vereniging en het jubileumweekend.

bron: http://www.contact.nl/regio/artikel/652707